Eventyrlandet Niue
26.08.2017 18:36Etter tre dagers seilas i rotete sjø fra Palmerston, var det godt å kunne krype i le bak Niue. Vi fikk en stor yellow fin tuna på kroken, men den ble tatt av en grådig hai før vi rakk å sveive den inn. Fisket er heller dårlig om dagen, og vi liker å skylde på kineserne for det. Eller hai.
Endelig framme på et av våre drømmedestinasjoner
Niue, et av verdens minste land, er en korallatoll som har steget opp av havet, og landskapet her er noe av det mest imponerende vi har sett på lenge. Øya er delt i to lag hvor det øverste strekker seg 69 meter over havet og byr på alt fra tykk regnskog til tørt korall-landskap, huler og kalksteingrotter man kan gå seg vill i, og ferskvannsbasseng med del klareste vannet vi noen gang har sett.
Værgudene har vært uvanlig kjempegreie med oss de siste dagene og gitt oss god tid til å utforske Niue. Vi leide bil sammen med Dan og Kristy i tre dager hvor vi fikk utforsket flere avstikkere ned mot havet som førte oss til grottene.
Avaiki cave
Her inni spiste vi lunsj og badet mens det pøsregnet utenfor. I tillegg hadde vi med oss høyttaler og spotify så vi kunne spille musikk med en helt vanvittig aukustikk fra huleveggene.
Vår favoritthule er Palaha cave på nordsiden av øya. Vi kom ned hit på ettermiddagen da sola slapp inn og forsterket alle fargene i stalagmittene og stalakittene. Må være noe av noe av det vakreste vi har sett!
Med litt fantasi er det lett å se for seg forskjellige figurer inni kalksteinen
En annen favoritt er det ganske kjente Togo Chasm på andre siden av øya. Veien ned dit var bare spektakulær. Svære korallformasjoner har blitt dyttet opp over lang tid, og står nå som et uendelig figurlandskap over revet:
Selve Togo Chasm er en oase med sand og palmer langt ned i en sprekk i korall-landskapet. Helt utrolig å finne noe slikt her. Noen kaller det et mysterium, men vi tror nok det er orkaner og monsterbølger som har sendt sand og kokosnøtter over kanten. Niuerne snakker enda om tidenes heftigste syklon som feide over øya i 2004 der kraften fra bølgene sendte store steinblokker opp på land, og flere hus ble tilintetgjort av vannmassene.
Togo Chasm
Etter Togo var vi egentlig ganske slitne, men var veldig nær Vaikona Cave, som egentlig er forbudt uten guide. Vi visste ikke helt hvor langt inn i skogen hula var, men bestemte oss for å gå et stykke inn og se. Etter 40 min og en villtur gjennom nesten uigjennomtrengelig kratt, fant vi endelig hula. En smal sprekk og starten på et klatretau var alt vi så, og med hodelykter begynte vi å klatre ned. En ganske kort, men glatt og bratt vei førte ned til diger katedralhule og et kjempeklart ferskvannsbasseng hvor vi ble nødt til å fire oss loddrett ned for å komme videre. Våghalsen Kristy kledde seg naken og hoppet uti, men klatret fort opp igjen da hun innså at den eneste veien videre var å dykke ned i en grotteåpning og komme ut på stranda helt nede ved sjøen. Lurt å heller spare kreftene til tauet opp der vi sto igjen med alle klærne hennes.
En smule motløse i krattet
Å ha eget dykkerutstyr om bord er en kjempefordel, og ikke bare for morodykking. Gutta (Halvard og Dan) har bidratt med sin moringservice her også, med installasjon av nye moringer (bøyene som vi fortøyer båten i) og reparasjon av gamle. De lokale er svært takknemlige og gir oss mange fordeler i form av gratis opphold og bilskyss hit og dit.
Mooringinnstallering
Ellers har vi hatt besøk av hvalene stort sett hver dag, og vi hører dem titt og ofte gjennom skroget. Nå har vi lært at hunnhvalene lager lyder, men det er bare hannhvalen som synger. Sangene varer ofte rundt 20 minutter og kommer gjerne opp i 180 desibel, og hvert år har de en ny «hit» som høres igjen hos hannhval på ulike steder i hele verden. Hunnhvalene er mest opptatt av kalvene sine på denne tiden av året, og er fastende i barseltiden som gjerne varer et par mnd. Kalven veier ca ett tonn når den blir født, og drikker rundt 500 liter(!) melk i døgnet fra mor. Melken er fire ganger fetere enn menneskemelk, og det trengs nok for å vokse seg sterk nok til den lange veien tilbake til antarktis. Vi har ikke lyktes i å ta undervannsbilder av hvalene enda, siden reglene her på Niue har blitt ekstremt strenge. Det er ikke lov å kjøre jolle eller snorkle når hvalene er i moringsfeltet. Men vi håper på flere sjanser på Tonga før sesongen er over. Vi regner med to dagers seilas over dit, og har foreløbig et bra værvindu på torsdag.
Fakaaue! Sees på Tonga :)
Masse flotte hulebilder i fotogalleriet under:)