Forberedelser

Drømmer og planlegging
Vi havnet i startgropa av denne turen for ca 5 år siden. Vi har alltid vært glad i å reise rundt, men det har jo begrenset seg til vanlige ferieturer. Vi kom over en blogg om en familie som var på jordomseiling i 3 år, og etter å ha drømt oss bort i denne noen dager var det gjort; Vi skulle på seiltur, langt! 
Halvard har vokst opp med motorbåt, men ingen av oss hadde noen seilerfaring fra før. Vi bestemte oss derfor for å spleise på en liten 26 fot seilbåt sammen med et vennepar. Etter et privat kurs og endel klumsing rundt i Trondheimsfjorden den sommeren ble vi nokså flinke på seilføring. Etterhvert tok vi også en lengre tur nordover til Helgelandskysten, og Halvard seilte til Shetland året etter med noen kompiser. 
"Trioen" som vi kalte båten har gitt oss mange fine turer og erfaringer, men vi fant fort ut at den ville bli altfor liten til en jordomseiling. Finn.no ble saumfart i månedsvis, og vi gjorde til slutt et godt kjøp på en 37 fot Baltic, ferdig utstyrt for jordomseiling. Mer om denne under kategorien "Båten" og i første reisebrev.
 
I ventetiden har vi slukt alt vi har kommet over av bøker, filmer og blogger om seiling og reisemål. I tillegg har begge tatt båtførerprøven og diverse kurs gjennom rednigsselskapet, og vi har vært igjennom de nødvendige rundene med vaksiner. Vi har spinket og spart, skrevet pakkelister, pakket og kjøpt inn nye deler til båten.
 
Lysten til å gjennomføre har bare vokst seg større og større! 
En god del jobb, venting og satsing, kombinert med en dæsj galskap og eventyrlyst, har gjort at vi nå har mulighet til å leve ut den store drømmen vår. A4- livet kan vente hjemme imens!
 
Økonomi
Det er ikke gratis å seile jorda rundt. Men det er snytbillig i forhold til alternativet, i tillegg får man så mye mer for pengene. Men det koster fortsatt, og man må ha en plan på hvordan man skal finansiere det hele. Vi har spart, blitt sponset i bryllupsgaver, satt av penger etter to hussalg og har litt overskudd på utleie av leilighet hjemme.
 
Vi så på andre langturseileres budsjett og fant ut at vi ville ha et forbruk på ca 200 000 i året for oss to. I rent forbruk utenom alle utgiftene knyttet direkte til båten så har vi klart å holde oss til dette. Båten kostet oss 450 000 + diverse oppgraderinger som ble mye dyrere enn vi hadde trodd. Underveis har vi punget ut rundt 200 000 i absolutt nødvendige reparasjoner og oppgraderinger:
 

-nytt storseil

-service på redningsflåta og container til denne

-bimini

-kutterfokk

-nytt rullessystem

-ny autopilot

-utskifting deler av riggen 

Watermaker

-ny membran til watermaker x 2, pluss diverse ekstradeler 

-kart gps til stillehavet, sponset av Tors båtservice.

-Ny pc, den gamle ble ødelagt 

ny bunnsmurning og overhaling av undervannskrog 

ny saltvannspumpe til motor

ankervinsj

gassbeholdere 

Litteratur ift ankring og marinaer

balmardynamo

lithiumbatteri

landstrømlader 

solcelleregulator 

varmeveksler(sponset)

 

 

I tillegg har vi gjort noen mindre viktige innkjøp for ren komfort til rundt 50 000:

 

Cockpitbord

Fryseboks

Snufferbag til spinnaker

Lazybag til storseilet

Redbox

 
Forsikring
Båten er forsikret med ansvarsforsikring gjennom pantaenius, ca en 1000-lapp i året. Kaskoforsikringen er så dyr på denne typen reiser at vi har blitt frarådet å ha det rett og slett. Det lønner seg ikke i lengden om man ikke har en båt som er verdt bortimot en million eller mer. Reiseforsikring har vi hatt gjennom if det første året og så gouda på andre året. Begge disse koster rundt 25000 for 2 stk.
 
Hva med jobben?
Ann-Helen måtte si opp jobben for å være borte så lenge, men satser på at behovet for sykepleiere er det samme når vi kommer hjem. Halvard havnet i dragsuget av oljebransjens knekk, beleilig like før vi skulle reise, og skal søke ny jobb når vi kommer hjem.  Man må desverre forsake noen ting hvis man skal satse på et sånt prosjekt. Så får vi enten starte med blanke ark eller fortsette der vi slapp når vi kommer hjem igjen!
 
Inspirasjon
Bøker:
Jorda rund baut: to på tre års bryllupsreise
Fri som ørnen
ABC for langturseilere
Havseilere- norske båter på langtur
World cruising routes
World cruising destinations
Eric Bauhaus, Panama cruising guide
The Pacific crossing guide
Windward islands, Leeward islands og Virgin Islands av Chris Doyle
Atlantic Islands
Storm tactics
Rigg og Seiltrim
Sailing in heavy weather
Nor Siglar- 9 år på de syv hav
S/Y Blaatur
Eventyrlig Seilas
Rundt jorda med "Svanhild"
 
 
Blogger:
 
www.symaggie.no
www.seilturen.no
www.sy-oda.blogspot.com
www. jordomseiling.net
www.jordomseilig-med-dory.com
www.mari-magi.blogspot.no
www.eventyrseilas.com
www.fritthav.com
www.jordomseiling2014.blogspot.com
www.sy-opportune.com
 
Sponsor:
 
 
 
 

Kontakt

S/Y Wilhelm

004741207330
004797031503
Satelitt:
AIS tracking nummer: